Kuikensloepen voor Vlaamse Waterweg

Kuikensloep 46 en 47 zijn geleverd aan een organisatie in Belgie. De Vlaamse Waterweg is vergelijkbaar met de Rijkswaterstaat in Nederland. Om de medewerkers op een sportieve manier met elkaar te verbinden werd gezocht naar roeisloepen, die ingezet konden worden op de verschillende vestigingen van de Vlaamse Waterweg. Na een intensieve voorbereiding mocht Roeisloepe.nl twee sloepen met boottrailers leveren. De boten zijn inmiddels gedoopt en varen wekelijks met teams op de Belgische wateren tussen Antwerpen en Hasselt. De Scaldis en Albertus zijn de eerste roeisloepen in Belgie.

Bouw van een Finse Kerkboot

In de zomer van 2022 bouwde ik een 10-riems Finse Kerkboot voor een roeivereniging uit Berlijn. De Spandauer ruder verein “Friesen” roeide al met een 12-riems Finse Kerkboot, maar wilde uitbreiding van de vloot. In Finland lukte het niet om een nieuwe boot te bestellen. Via Puuvenepiste van de Nederlandse Fin Ruud van Veelen kwam de vereniging bij Roeisloepen.nl terecht. Het ontwerp van de kerkboot werd gemaakt door van Veelen, waarna de onderdelen in Nederland werden gefreesd. Daarna bouwde ik deze fraaie boot op een bouwframe, op de kop, met multiplex en Oregon Pine. In juli werd de boot met veel enthousiasme in Berlijn ontvangen. Tijdens de officiële ingebruikname mocht ik mee met de bemanning om de boot in te roeien. Het was een bijzonder project, de eerste klant in Duitsland.

Roeisloepen.nl verhuisd!

Precies veertien jaar geleden startte ik mijn bedrijf in een oud schoolgebouw aan de Zutphenseweg 55 in Deventer. Heel veel sloeproeiers uit Nederland en ook buitenlandse roeigasten hebben in de loop der jaren 1 of meerdere keren de werkplaats bezocht. Het was een beetje oud pand, maar voor mij werkte het prima. Meer dan veertig Kuikensloepen, Delphines, Pilot gigs en andere type boten zagen hier het eerste levenslicht. Talloze sloepen werden gebracht en na onderhoudswerk weer opgehaald. Daarnaast gebruikte ik het ook als ruimte voor bijeenkomsten van bijvoorbeeld mijn roeiteam of groepen roeiers uit het land ter voorbereiding van een roeitocht in Finland of op de Waddenzee. Ik denk met veel plezier terug aan al die uren dat ik daar aan “mijn”boten werkte, nooit ging ik met tegenzin erheen.

Maar nu begint er een nieuwe periode voor Roeisloepen.nl. Een andere huurder had zijn oog op de werkruimte laten vallen, ik moest verkassen van de eigenaar van het gebouw. Na veel zoeken en bekijken kozen mijn vrouw en ik om gezamenlijk een bedrijfspand te kopen. Inmiddels is de verhuizing achter de rug en staat de eerste sloep binnen voor onderhoud. Ik hoop dat ik ook hier weer vele jaren aan boten mag werken. Zodra de risico’s voor Corona besmetting achter de rug zijn, is iedereen weer van harte welkom om de nieuwe werkplaats te bezoeken.

Vierde Pilot gig in aanbouw

Nadat vorig jaar de eerste twee polyester gigs van Roeisloepen.nl in gebruik zijn genomen, hebben veel roeiers kennis kunnen maken met dit nieuwe product uit Nederland. In oktober kwam nr. 3 uit de mal, die bedoeld is als demonstratieboot. De roeivereniging Vegt en Spieghel uit Nederhorst Den Berg tekenden voor de opdracht voor de nr. 4, die begin februari in de vaart komt.

Roeisloepen.nl bouwt twee Cornish Pilot Gigs

Na een winter vol onderhoud aan roeisloepen heeft de werkplaats van Roeisloepen.nl twee nieuwe polyester Gigs gebouwd. De eerste vaart bij KWV De Kaag en heet Nerissa. De tweede is zondag in de vaart genomen en vaart bij GWV De Vrijbuiter uit Loosdrecht. Aan de hand van de opgedane ervaringen bij de bouw en het gebruik van de eerste twee Gigs wordt de productiemethode verder verfijnd.

Mal voor Cornish Pilot Gig

Het was een spannende dag toen de nieuwe mal van de Cornish Pilot Gig los moest komen van het voorbeeld. Maar inmiddels is alles gereed voor de productie van de eerste polyester Gig van Nederland. Deze gigs zijn exact het evenbeeld van de Engelse poly gigs. Dit nieuwe model is evenals die van Trevor Deakin en Fushion Cornish Pilot Gigs afgeleid van de houten Gwineas uit St. Goran. Hiermee blijft het een unieke eenheidsklasse. Roeisloepen.nl is klaar voor de eerste opdracht om een gig te bouwen!

IMG_20161020_151904.jpg